Zonnepanelen naaimachines Menyamya

 

Mobieltjes in het Stenen Tijdperk


Pater Frans Lenssen uit Maashees werkte veertig jaar als missionaris in Papoea-Nieuw-Guinea. Eind vorig jaar keerde hij vanwege gezondheidsproblemen terug naar Nederland. Hij blijft echter betrokken bij het ontwikkelingswerk van zijn orde in het bisdom Lae. Zo ondersteunt hij bijvoorbeeld de actiegroep Papoea Nieuw Guinea uit Beugen bij de Vastenaktie van 2012. Doel van die actie is het inzamelen van geld ten behoeve van zonnepanelen en naaimachines voor het plaatsje Menyamya.

Menyamya ligt in een van de meest afgelegen en onderontwikkelde berggebieden van Papoea-Nieuw-Guinea. Oude tradities worden er nog gekoesterd, maar tegelijkertijd dringen zelfs daar de invloeden uit het westen en China door. Pater Lenssen, die vijf jaar in Menyamya werkzaam was, vertelt er vol passie over. ‘Ik heb gezien hoe de plaatselijke bevolking in relatief korte tijd van het ‘Stenen Tijdperk naar het moderne, Mobiele Tijdperk overstapte’. Het begon met tweedehands kleren die vanuit het buitenland werden aangevoerd. Toen vijf jaar geleden een Iers bedrijf in heel het land een mobiel netwerk aanlegde, schafte binnen de kortste keren iedereen die het zich kon veroorloven een mobiele telefoon aan. De Nieuwguinezen praten graag met elkaar en dat werd hen nu ook op grote afstanden met deze voor hen nieuwe technologie mogelijk gemaakt.´

Zonnepanelen om te kunnen studeren


Die kennismaking met de moderne wereld, brengt Papoea Nieuwguinea in een stroomversnelling. De ontwikkeling gaat met vallen en opstaan, maar over het algemeen ziet pater Lenssen een geleidelijke vooruitgang. Dat komt onder andere omdat de jonge generatie inziet dat onderwijs van grote betekenis is voor hun ontwikkeling. De Nieuwguinezen realiseren zich dat een verbetering van hun welvaart onlosmakelijk verbonden is met scholing. Ook in het afgelegen Menyamya groeit het interesse voor onderwijs. Het is in dit gebied waar Awa’anga ligt met de St. Matthew school op 270 km afstand van de provinciehoofdstad Lae. De school groeit hard en de leerlingen en leerkrachten zijn ambitieus. Maar om die ambities waar te kunnen maken, is studie in de avonduren noodzakelijk.

Het kost niet alleen kapitalen om een aggregaat en olie naar het bergdorp te vervoeren, maar ook is een groot deel van het jaar de weg naar Menyamya door het vochtige klimaat praktisch onbruikbaar. Dus moeten de mensen zich met zelfgemaakte lantaarns behelpen. Zonnepanelen voor de verlichting van de school vormen echter een uitkomst. De Beugense actiegroep maakt zich sterk om die wens te vervullen.

Naaimachines


De vrouwen in Menyamya willen zich op hun eigen wijze ontplooien. Ze vroegen het bisdom om (hand)naaimachines en een naaicursus, zodat ze een eigen kledingatelier kunnen starten. Van de opbrengst van het Beugense Buurttoernooi op 27 mei kunnen deze zomer vier vrouwen uit het dorp naar Bulolo voor een opleiding. Daarna reizen ze met hun eigen naaimachines terug naar Menyamya om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat is immers waar de Actiegroep Papoea-Nieuw-Guinea Beugen naar streeft: mensen onafhankelijk van ontwikkelingshulp maken.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Riet Brienen (0485-361235) of Cor Janssen (0485-362111).

21 april 2012, Frans Lenssen