Ad Maas


Op 21 december 2013 is de oud-student Ad Maas, die we zeker tot de vrienden van Mariannhill mogen tellen, overleden.
Hij heeft in zijn begin dagen als kunstenaar menig werk gemaakt op St Paul. De muren in de studiezalen heeft hij opgeleukt met missionaire afbeeldingen welke de studenten en juvenisten zou inspireren om zich voor te bereiden op de missionaire taak die men na de studie zou kunnen gaan doen.
Als studievriend van Pater Wim Vrasdonk, was hij vaak aanwezig in Eijsden. Ook was hij vaak bezig houtsnijwerken die de geheel eigen stijl van Ad Maas toonde. Voor ons, novicen, was het huis in Maastricht waar hij woonde met zijn vrouw en dochter ook altijd een adres waar we welkom waren om een kopje koffie te drinken als we in Maastricht waren.

 

Berichtje Wim Vrasdonk (Wiliam Frost)


Beste Piet, in 1946 ging ik naar St Paul en sindsdien maakte ik kennis met mijn klasgenoot Ad Maas. Ik ontdekte in hem een fijne en levendige vriend die erg goed kon tekenen en ook erg sprekend toneel kon spelen. Ik heb hem mijn leven lang als vriend gehad. Voor hem was het leven een voortdurende uitnodiging om er wat goeds van te maken. Belangrijk voor hem was dat het eerlijk en ook goed was.
Hij gaf zijn eigen ervaring weer in zijn schilderijen. In de vele jaren bleef hij altijd zich zelf en deed de dingen op zijn eigen manier, je wist echt altijd wat hij dacht. Op vele manieren heeft Ad dus echt het leven aanvaard zoals het was en het goede ervan laten zien.
Gedurende de laatste jaren had hij veel pijn en hij vond uiteindelijk dat hij liever dood wilde gaan. Hij aanvaarde het goede van het dood gaan met de hoop dat het dan echt beter zou worden.
Sinds de dood van Ad bid ik elke dag dat Onze Lieve Heer onze Ad blij heeft ontvangen in de hemel. Daar gaat het uiteindelijk om. En ik die geest bidden we dat Ad in Gods vrede mag leven.
Wim Vrasdonk, William Frost.


Uit dagblad ‘De Limburger’


Beeldende Kunst Kluizenaar uit Thorn maakt outsiderkunst
Kunstenaar Ad Maas overleden. Door onze verslaggever:

Thorn – Beeldend kunstenaar Ad Maas (Tilburg 1930) uit Thorn is afgelopen weekend overleden. Maas maakte outsiderkunst en leefde als kluizenaar te midden van zijn werk Hij behoorde tot de eerste lichting studenten aan de Jan van Eyck – academie in Maastricht en gaf tekenles aan de Rijks HBS in Roermond. In 1991 was hij te gast in het televisie programma ‘in de stoel’ van Rik Felderhof. Zijn werk vond nooit de weg naar het grote publiek. Toch is de kern van zijn oeuvre opgenomen in de collectie van de Jean Laudy Stichting in Venlo. Ook was zijn werk eerder dit jaar te zien tijdens een groepsexpositie in Thorn.

Tentoonstelling Ad Maas


Ad Maas wordt postuum geëerd met een tentoonstelling in Venlo. De in Thorn woonachtige kunstenaar, geboren in Tilburg, overleed op 21 december. Het afgelopen jaar heeft hij aan de Jean Laudy Stichting in Venlo een aantal zorgvuldig door hem gekozen werken geschonken. In de Lei Alberigs kapel worden zijn ‘Levens-staties’ getoond. Achttien verhalende en tot nadenken prikkelende werken, als een verslag van het menselijk zijn, uitgevoerd op paneel, in een gemengde techniek, tempera en gouache.
De expositieruimte op de hoek van de Gasthuiskampstraat en Mgr. Zwijsenstraat in Venlo is elke donderdag open van 11.00 tot 15.00 uur.