1 mei 2011
Was de exacte dag, waarop de Missionarissen van Mariannhill in het Missiehuis St. Paul, Klein Vink in Arcen hun 100 jarig bestaan vierden. Het Mariannhiller convent vierde dit intern in de moderne kapel van het Missiehuis.Officiële viering 100 jaar Missiehuis St. Paul
Zondag 4 september 2011 begon met een plechtige eucharistieviering, voorgegaan door de Nederlandse provinciaal overste Pater Gerard Willemse, geassisteerd door de generaal overste van Mariannhill, Pater Damian Weber en zijn Afrikaanse vicaris.Het Ward mannenkoor, een der beste uit Limburg, zong ingetogen in witte toga, de gedragen warme volle klanken van de Gregoriaans gezangen en andere meerstemmige gezangen. Tijdens de dienst schetste pater Willemse de start en inzet van zijn vroege voorgangers. Pater generaal Weber (Zwitser) las de lezingen in het Nederlands, een waardige presentatie. De schitterd versierde kapel met fraaie bloemstukken ondersteunde de sfeer van deze mooie dienst. Zusters van het Kostbaar Bloed, eveneens door Abt Franz Pfanner gesticht, waren uit diverse Europese landen aanwezig. Andere gasten waren o.a. burgemeester Bruls van Venlo, familieleden van missionarissen en medewerkers van Sint Paul. Vervolgens een groot aantal personen die zich betrokken voelen bij Sint Paul. Ook de initiatiefnemers van de reünie gaven acte de présence. Alle zitplaatsen in de kapel waren bezet, er werden nog tientallen stoelen aangevoerd, en de loopgangen waren nog gevuld met staanplaatsen.
Tentoonstelling 100 jaar St. Paul
Na de eucharistieviering gingen allen naar het Franz Pfanner Huis. Voor het FPH was een tent geplaatst om de gasten voor de opening op te vangen. Hier werden zij na een openingswoord van een van de bestuursleden, wederom vergast op gezangen van het Ward koor. Uiteraard werden waarderende woorden gesproken door de burgemeester en de generale overste van Mariannhill vóór de officiële opening. Inhoudelijk werd ingegaan op de betekenis van - 100 jaar Mariannhillers in Arcen – landelijk en regionaal – op het gebied van intern technisch onderwijs en gymnasium. En naar buiten v.n.l. assistentie in de omliggende parochies. De gemeenschap was zelfvoorzienend middels landbouw, veeteelt, kippenfarm, tuinderij en vele vakwerkplaatsen.
De regio nam hiervan kennis omdat zij ook op dit terrein de ontwikkeling in de maatschappij vóór waren. Dat er veel waardering was moge duidelijk zijn. Ook het bijzondere missionerende werk op diverse continenten met name in Papoea Nieuw Guinea en Afrika . Inhoudelijk is daar een maatschappij opgebouwd voor en mede door autochtonen voor een menswaardig bestaan. Volken die nu in 50 jaar tijd van prehistorie tot heden nu voor zichzelf kunnen zorgen op gebied van voedselvoorziening, huisvesting en scholing, medische en geestelijke verzorging. Thans heeft men inlandse academici en priesters voor de geestelijke verzorging en aandacht voor de zwakkere in de samenleving.
Tenslotte werd als verrassing, het lang zal hij leven ingezet door het koor met bijval van de gasten, want pater generaal Damiaan Weber uit Rome, was de dag ervoor jarig.
Het bestuur en medewerkers van het Franz Pfanner Huis hebben minimaal een half jaar zeer intensief en met tomeloze inzet gewerkt aan deze prachtige tentoonstelling.
100 jaar Missionarissen van Mariannhill op St. Paul in Arcen
In dit gebouw de voormalige eerste kapel is thans het Franz Pfanner Huis gehuisvest. 10 Jaar geleden geheel geïnnoveerd voor culturele doeleinden. Nu 10 jaar later openden twee hoofdrolspelers de burgemeester en de generaal overste samen, met ieder een sleutel, de tentoonstelling. Alle gasten werden verrast door een prachtig historisch overzicht in beeld, woord, geschriften en producten vanuit de PR. Congregatieleden en gasten uit vele landen waren aanwezig, zoals Zusters van het Kostbaar Bloed. Er heerste een bijzondere sfeer, de gasten namen allen uitgebreid notitie van de fantastisch opgebouwde tentoonstelling. Na afloop vergaderden de initiatiefnemers van de reünie boven in het FPH voor de laatste keer voor.
Grote reünie op 23 september 2011
Vrijdag 23 september was de grote reüniedag van studenten, juvenisten, familie van kloosterlingen en weldoeners. Bijzondere gasten ter herinnering aan 100 jaar St. Paul samen met de huidige bewoners van het missieklooster, waren de 4 missionarissen die met verlof zijn overgekomen uit Papua Nieuw Guinea, Kenia en Zambia. Ca.180 reünisten namen deel op deze zon overgoten herfstdag. Bijzonder waren de ontmoetingen bij aankomst. Want wie is wie en wie brengt wie mee? De frisse klei van 40, 50 of 60 jaar geleden was nu wat geschrompeld. Bij het opspelden van de naambadges bij binnenkomst gaf dat snel veel duidelijkheid. Daarna was er de hele dag voldoende gespreksstof!
Groepsfoto sessie
Tijdens de fotosessie buiten op het grasveld, kwamen de herkenningen. Er werd uitgebreid kennis genomen van ieders levensverhaal, al of niet ondersteund door de meegebrachte foto albums. Het enthousiasme en de vrolijk en lachende gezichten was alom aanwezig wanneer er ineens herkenning was, mede doordat de naam badges zichtbaar bleven. Aan de luide lach herkende men menig persoon. Bij elke verrassing werden de gesprekken luidruchtiger. Gelukkig was het een prachtige zonnige dag, zodat er ruimte genoeg was om te wandelen, te praten en kennismakingen te hernieuwen.
In gesprek
Van de uitermate gezellige en uitgebreide tafellunch werd met ca. 180 personen deelgenomen, waarvan er 140 in de grote zaal boven zaten en 40 beneden in het restaurant ‘De Kloosterhoeve’. De keuken en bediening aangestuurd door een prima gerant, bedienden ons voortreffelijk. De gerechten smaakten opperbest, de verse paling smolt op de tong. Van de gerant vernamen we dat er niet alleen gretig van het buffet gebruik werd gemaakt maar dat zeer velen heel goed met de inhoud van het glas overweg kon.Bezoek aan de expositie 100 jaar St. Paul door de reünisten
Het bezoek aan het Franz Pfanner Huis. Hier was de tentoonstelling over de geschiedenis van 100 St. Paul bijzonder goed uitgebeeld, met vele grote foto ‘s , documenten, teksten en materialen, zoals trappisten habijt, missiebusje enz. De reünisten genoten intens van de vele foto’s uit hun jeugd 40-65 jaar geleden.De opzet en indeling was met heel veel zorg en professionele inzet door het bestuur van het FPH voltooid. Tijdens ons bezoek waren een aantal bestuursleden aanwezig om een en ander toe te lichten. Zij genoten van de vele en warme bestelling van de reünisten. Hun inspanningen werden hierdoor extra beloond.
Hommage aan de overleden docenten, leraren en opvoeders
Het meest indrukwekkend tijdens deze reünie was voor de meesten toch wel de hommage op het kerkhof. Hier liggen ruim 70 oud docenten begraven: leraren, paters en broeders die ons opgeleid en begeleid hebben in onze jeugdjaren. Alle graven waren versierd met een grote witte roos. Als eerbetoon werd - Near to my Lord - (trompet) gespeeld. Vervolgens werd er een krans gelegd door twee reünisten. Een passend gedicht werd helder voorgedragen. Tot slot kon eenieder nog een persoonlijke rozengroet brengen aan diegene waarmee men een speciale band voelde. Daarna bleven velen geruime tijd, in groepjes bij de graven gedenken, herinneringen ophalen en belevenissen memoreren.
Borrelen op de ’De Kloosterhoeve’
Ruim een uur later waren allen weer bij de Kloosterhoeve op de terrassen in de warme herfstzon , waar men zich het frisse vocht zich heerlijk liet smaken om daarna de trappen te nemen naar de feestzaal om te dineren. Er was maar één klacht: wat vliegt de tijd snel.Afscheidsdiner
De keuken van restaurant ‘De Kloosterhoeve’ toonde zich in optima forma. Het dinerbuffet nam enige tijd in beslag door een grote keuze in uitstekende gerechten, goed bereid mooi gepresenteerd. Een genot voor het oog en strelend op de tong. Het was een uitstekende feestdis tot afscheid. Tijdens het diner werd een plaquette aangeboden als dank aan de Mariannhillers voor de genoten opleidingen en vormingen door de reünisten. Er zijn vele foto’s gemaakt als herinnering. Een video opname met interviews werd gerealiseerd van deze dag.Tot slot waren er dankwoorden voor de initiatiefnemers door pater provinciaal en door een van de deelnemers. De dag preses nam dit in ontvangst en dankte voor de mooie woorden. Tevens dankte hij restaurant team voor hun geleverde inspanningen en de goede verzorging in ‘De Kloosterhoeve’. Na 21.00 uur nam men uitgebreid afscheid met allerlei goede wensen en afspraken. Velen keerden daarna voldaan huiswaarts. Anderen plakten er nog een paar dagen bij op de camping, de bungalow, de B&B of een hotelkamer.
Misschien komen we elkaar nog wel eens tegen op St. Paul. Tot ziens dan!