Wim Overvelde

 

Wim Overvelde werd geboren 25 maart 1933 in Deventer.

Na de lagere school en ULO vertrok Wim in 1947 hij naar seminarie Missiehuis St. Paul in Arcen. Het gezin Overvelde bestond uit: vader, moeder, zes jongens en 5 meisjes en vertrok in 1950 als emigranten naar Canada inclusief Wim, die daardoor St. Paul verliet. Na de oorlog was op vele plaatsen in Nederland weinig perspectief voor grote (boeren) gezinnen. Velen emigreerden om hun kinderen meer kansen te bieden voor een goede toekomst.
Na een korte tijd van acclimatiseren vertrok Wim in 1951 naar het Mariannhill College MONT-SAINTE-Anne in Sherbrooke. Hier werkte al de eerste Nederlandse pater Chrysantus van den Idsert uit Alkmaar. Op St. Paul was pater Chrysantus prefect van de studenten geweest. Wim kende hem vanuit de St. Paul tijd. Enige tijd later volgden vanuit St. Paul; Pater Patricius, Pater Damiaan, Br. Roland, Br. Edward en Br. Laurence.
Wim pikte snel de Franse taal op. Het studeren ging hem goed af, in het bijzonder wiskunde, Latijn, Grieks en Engels.

In 1953 kocht vader Overvelde een boerderij in Rcoc Forest, dicht bij Sherbrooke.
Na het gymnasium eind 1954 ging Wim naar het noviciaat bij Mariannhill USA, Detroit, Michigan VS met klasgenoot Frater Gervais Giguère en collega Bernhard.
Voor de duidelijkheid Verenigde Staten en Canada vormen samen een Mariannhill Provincie.
In augustus 1955 ging hij terug naar Montreal in Canada voor 2 jaar studie filosofie. Vervolgde in 1957 voor 4 jaar zijn studie theologie in Sherbrooke. In 1961 werd Wim priester gewijd in de Mariannhill Society in Sherbrooke met zijn klasgenoten, Gervais Giguère en Bernhard. Wim’s familie was aanwezig bij deze plechtigheid. Het waren de 1e drie fraters die bij Mariannhill in Canada in 1961 tot priester werden gewijd. Pater Wim werd wiskundeleraar in Cap Rouge. Pater Gervais werd korte tijd later Rector van het Klein Seminarie in Sherbrooke. Ruim 20 jaar heeft pater Gervais, als Rector het Klein Seminarie Mont Saint Anne in Sherbrooke geleid.

In 1963 verliet Wim het priesterambt en trad uit met dispensatie van Rome. Hij bleef docent wiskunde, maar nu in Kingston, Ontario, Canada. In 1970 trouwde Wim met de Belgische Agnes la Fontaine. Zijn oude klasgenoot Pater Gervais zegende hun huwelijk in. Ook mocht pater Gervais Wim’s 24 jarig onderwijsjubileum vieren in Kingston, waar hij nog steeds wiskunde doceerde en de zorg had voor de bibliotheek. Samen met Agnes kregen zij 3 kinderen, Pierre, Sarah en Judith. Zoon Pierre heeft 4 kinderen en dochter Sarah heeft 2 kinderen. Wim heeft dus 6 kleinkinderen.
Wim ging met pensioen en verzorgde zijn vrouw die door een zware hartaanval werd getroffen. (ACV) Hierdoor werd zij bedlegerig en hij verzorgde en verpleegde haar.
Wim heeft een zwaar en moeilijk leven. De laatste 2 à 3 jaar later lijdt Wim aan geheugen verlies, vermoedelijk Alzheimer. Hij woont nu in een verzorgingshuis samen met zijn vrouw Agnes die ook lijdt aan geheugen verlies. Ze kennen elkaar eigenlijk niet meer.
Zijn zus Hermina woont ook in Kingston en zorgt nu voor het echtpaar Wim en Agnes Overvelde- La Fontaine, samen met haar man Cornelius Wester.

Deze profielschets kwam tot stand door:
• Onze adressen speurneus, lid webcommissie, onderhoud- en adressenbeheer, Paul Sweens uit Mill.
• Echtpaar Cornelius Wester & Hermina Overvelde in Kingston, Ontario, CANADA
• Pater Gervais Giguère, CMM. Kingston, Ontario, CANADA.
• Lid webcommissie en profielschrijver, Gerard Egelmeers uit ’s-Hertogenbosch.
 
Krantenartikel over immigranten naar Canada Priesterwijding in 1961 Eerste mis in 1961 Ouders van Wim bij de priesterwijding Familiefoto met neomist Wim Trouwfoto Wim en Agnes Overvelde - La Fontaine Familie Overvelde met kinderen en kleinkinderen Fam. Overvelde, broers en zussen